Blog

Báreszközök

Mielőtt bedobnánk, a gyöngyhagymát a Gibsonba vagy ananásszal díszítenénk egy Strawberry Coladat, szót kell ejtenünk, milyen eszközökre lesz szükségünk ezen italok szervírozásánál.

Íme, néhány segédeszköz, mely könnyen beszerezhető s már indulhat is a keverés.

  1. A Shaker (keverőpalack, keverőhenger) rozsdamentes acélból készül, lehet 2 vagy 3 részes.
  2. Keverő- vagy mixelő poharat, olyan italoknál használunk, amelyeket nem rázunk, hanem keverünk.
  3. A hosszúnyelű bárkanál nagy segítség a hosszú italok, Martnik készítésénél, de pl.: 2 pousse cafe-nál elengedhetelen a rétegezésnél.
  4. A mércer/mérőpohár az italok mennyiségének a pontos kimérésére alkalamas.
  5. A vágódeszka, jégcsipesz, jégvödör, spirálvágókés, dugóhúzó, koktélnyárs, pedig bármelyik konyhában könnyen fellelhető.

Koktélajánló

Malibu Sea Breeze

  • 4cl Malibu
  • 6cl áfonyalé
  • 6cl ananászlé

A rumot, highball pohárba töltjük, majd felöntjük a gyümölcslevekkel, s óvatosan elkeverjük. Díszíthetjük narancscikkel vagy koktélcseresznyével

A következőkben belecsapunk a melóba. Megismerkedhettek pár szóban a Cognac, Whisky, Vodka világával és jöhetnek a jobbnál jobb koktélreceptek.

A koktél története

A koktél keletkezéséről és történetéről, illetve magáról a névről számtalan mulatságos történet létezik. A legvalószínűbb és hozzávetőleg a leginkább elterjedt szerint a koktél név a kakasviadalra vezethető vissza, ami a 19. század elején az USA déli részén igen elterjedt volt. Minden egyes vidal végén a győztes kakas tulajdonosa a legyőzött állat farktollait kitépte és azt trófeaként megőrízte. Ezt a tettet hagyományosan egy a kakas farkára elfogyasztott itallal (Drink on the cock's tail) ünnepelték. Az évek múlásával az ital neve egyszerűen csak cocktail lett.

Kezdetben a koktéloknak még nem létezett olyan sok fajtája, mint napjainkban. A szeszes italok nagy töménységük miatt tisztán csak bizonyos mértékben voltak élvezhetőek, ezért különféle anyagok hozzáadásával (pl. méz vagy gyümölcsök) próbálták az italokat ízletesebbé tenni. Az európai bevándorlók által különösen sok "hozzávaló" - így például a likőrök - érkezett Amerikába. Ezzel kezdetét vette a kísérletezőkedv, melynek eredményeként számos új, ízletes ital keletkezett.

A 19. század végére a koktélok Európában is megjelentek, ahol először a szállodákban hódítottak. Az áttörés a különleges italok fogyasztása iránti kedv növekedésével következett be, melyhez jelenősen hozzájárult a külföldi italkínálat robbanásszerű növekedése. A növekvő túrizmus is sok új impulzust adott.

Kezdetben a koktélok különböző színű tömény italok egymásra rétegzéséből készültek: a nehéz, édesek alulra, a könnyebbek felülre, így a pohárban egymáson levő szép színes rétegekben gyönyörködhetett a fogyasztó. Csak később pártoltak át a mixerek a koktélok rázva vagy keverve készítéséhez.

Fontos kritérium volt és még most is az, hogy az italoknak - csakúgy mint egy fenséges ételnek - a szemet is gyönyörködtetnie kellett. Ezt többek között a különböző formájú poharak, valamint a díszítés eredményezte. A mixeléshez használt szeszes italok számának növekedésével egyre szaporodó lehetőségek tették szükségessé a különböző csoportokba rendezést. Így a "Short Drinks" csoportba tartoznak a rövid italok, melyeket vacsora előtti (Before-Dinner-Drinks) és vacsora utáni (After-Dinner-Drinks) alcsoportokba rendeznek. A különböző szörpökkel és levekkel felöntött alkoholok a "Longdrink"-ek közé tartoznak. A rövid és hosszú italok az elkészítés módja, a hozzávalók és a felhasználás alapján tovább kategorizálhatók. Így több mint 30 csoport létezik, melyek mindegyikét különböző alkalmakra kínáljuk.

Koktélkalauz

Üdvözöllek a koktélkalauz blogunkban. Arra gondoltunk, a weboldal mellett fontos, hogy az idelátogatók, kapjanak némi információt, történetet a koktélok világáról. 2-3 hetente jelentkezünk majd vidám történettel, titkosnak vélt recepttel és italtörténettel. Megismerkedhettek minden itallal, ami egy jó koktélhoz kell, legyen az gin, tequila vagy akár egy jó spanyol bor s bevezetünk majd titeket pl: a puncsok világába is. Beszámolót tartunk egy-egy rendezvényről, hogy tudjátok, merre járunk a nagyvilágban.

Ha van véleményed, hozzáfűznivalód azt itt megteheted nyugodtan.

Egy igazi báros ma már nem a nagy szesztartalmú, ütős röviditalokat részesíti előnyben, hanem a letisztultabb szórakozást választja alkoholos vagy alkoholmentes koktélokkal, legyen a helyszín akár egy hétvégi buli vagy medenceparty..

E rövid bevezető után már csak pár napot kell várni s elkezdjük…

A következő blogunkban rövid ízelítőt kaphattok a mixelés során használt eszközökről s italokról…..csak türelem….:)